Kurban Tartışmaları


Bizi kim bu hale getirdi? Kurban bayramında bile politikleşecek hale ne zaman geldik biz Türkiye'de?
İnsanları kurban kesmeyelim de x kuruma bağış yapalım diyecek hale ne getirdi?
Kurban nedir? Birşeyi feda etmektir. Bunun için kurbanın pozisyonundan çok kurban kesenin o feda etmişlik hissini yaşayabilmesi esas. Kaç kişi neden kurban kesildiğini biliyor?
Eskiden Bayram öncesi alınan kurbanlara bahçede bakılırdı günlerce. Onunla burnu dahi kanamadan emek verilerek zaman geçirilirdi. Kınalı kuzu gibi sevdiği kurbanlık ile arasında bağ oluşmadan birşeyi feda etmiş sayılabilir mi insan? Bu duygu yaşamadan kesim yaptıran, insan olabilir mi?
****
Mezbahalarda birbirinin önünde ardarda doğranan hayvanlardan dolayı yıl boyu et yiyenlerin garip bir ürperti duymasının nedeni ne?
Bugün sabahtan beri telefonum çalıyor. Facebook hesaplarında insanların 2013 Kurban Bayramında yazdığım yazıyı paylaştıklarını öğrendim.
O yazıda, vejeteryan olmayan insanların kurbana özgü ürpertisinin ancak din düşmanlığından kaynaklanabileceğini anlatmıştım. Yılın 360 günü et yiyenlerin dine gıcığı olmasa, bugüne kafayı takmazlar diye düşünüyordum.

Bugün ise bir hususu gözden kaçırdığımı görüyorum. Din alerjisi ile kurban bayramında hayvan kesimine karşı çıkan etseverlerin dışında, hayvanların aynı anda can çekişerek birbirlerinin gözü önünde korku içinde öldürülmesinden rahatsızlık duyan bir azınlıkta var.
****
Türkiye’de kurban bağışı dahil pekçok konuda iyi niyetle yola çıkıp para toplayan ve kurban kesim, ihtiyaç sahiplerine dağıtım işini üstlenen kurum var. Bazıları ne kadar güvenilir, ne kadar suistimal eder bilemem. Ancak son trend kurban dönemi, belirli alanlarda iyi işler yapan kurumlara kurban parasını bağış yapmak. Ve kurban parasının, kurban kesmeden o ‘iyi işler’’ için kullanılmasını tercih etmek. Örneğin bazı hastalıklar ile mücadele eden kurumları desteklemek gibi. Veya ‘bu devirde herkes et alabiliyor, başka ihtiyacı olana para verelim’ diye düşünenler var. Oysa İslam dininde buna dair herkesin malı oranında vermesi gereken bir zekat yükümlülüğü zaten mevcut. Para veya ayni yardımları bu şekilde yapmak zaten bir gereklilik. Kurban ise başka bir ibadet. Maksadı farklı.
****
Parandan fedakarlık değil özü. Bir candan geçebilecek kadar Yaratana bağlı olmak, yaradılışın bu dünyada başlayıp bitmediğini hatırlamak, ve inancın Hz.İbrahim’inki kadar güçlü olması gerektiğini hatırlamak. Yoksa gece gündüz büyüklüğünü andığımız Allah, bir peygamberine oğlunu Kurban etmesini söyler mi? Sadece ona bu mesajı ile, kendisine ne kadar inandığını görme fırsatı verdi ve son ana kadar sınadı... Bunun sembolü olarak, zaten kesilip yenilmesi adet haline gelmiş olan bir hayvanı kesmesini söyleyerek İbrahim’e yüceliğini gösteriyor. Bu sınavda, her dar anınızda sığınıdığınız Allah’ı sorgulama hakkınız elbette var. Ancak Kurban Bayramı, İbrahim gibi bir peygamberin bile inancının sınandığını göstermesi açısından içerisinde derin sırlar taşıyıp, inanç sahibi olan ve olmayan herkesi düşünmeye davet eden bir bayram aslında.
****
Bir düşünün. Yirmidört saat içinde herşeyinizden vazgeçip yine de yaşayabilir misiniz? Sahip olduğunuz herşeyi bırakabilerek yine de yaşayabileceğinizi çünkü sizi bir var eden olduğunu anlayacak sonucu çıkarabilir misiniz? Veren de alan da O. Kurban bu yönüyle de dünyadan vazgeçebilme, her an canınız kadar sevdiklerinizi size vereni hatırlama ve şükretme günü. Kurbanlık hayvanı, bu yüzden Bayram öncesi alıp besleyerek, duygusal  bağ geliştirerek feda etme duygusu içinde kesmek önemli. Kesimde ise bıçağı dahi göstermeme, korkutmama gibi şartlar var. Karıncayı dahi incitemeyen, reenkarnasyona inanan, hayvana bitkiye can gözüyle bakan için de aynı duygu önemli. Bana kalırsa et yiyen herkesin de kurbana yaşanılan şartlar nedeni ile alerji dışında özel tepkisi varsa, arka planda yine de laik bir güdü var.

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE